Foto: TT Åserud, Lise // SVT

1 300 barn rapporterades inte in till Socialstyrelsens register

Publicerad

Ett fel i Region Västerbottens journalsystem medförde att 1 298 nyfödda barn inte rapporterades in till Socialstyrelsens medicinska register. Nu kräver Socialstyrelsen att siffrorna omedelbart rapporteras in.

Socialstyrelsens medicinska register som funnits sedan 1973 omfattar data för alla barn som föds i Sverige. Det innehåller bland annat uppgifter om graviditeter, förlossningar och nyfödda barn. Siffran används till officiell statistik och forskning.

– Det är därför viktigt för båda ändamål att ha rikstäckande data. För att kunna presentera statistik per region kräver att bortfallet inte är för stort, skriver Milla Bennis på Socialstyrelsen i ett mejl.

1 298 barn saknas

Men ett systemfel i Region Västerbottens journalsystem medförde att 1 298 barn aldrig rapporterades in till registret. I ett brev till Region Västerbotten skriver Socialstyrelsen att ”ni ombeds att snarast sända oss fullständiga uppgifter”.

– Västerbotten har journalsystem Obstetrix som är ett gammalt system och fungerar inte så bra. Problemet med bortfall från Obstetrix är återkommande för flera regioner, säger Milla Bennis.

Regionerna har olika frekvens att rapportera och Västerbotten rapporterar elektroniskt några gånger per år. Systemfelet ska nu vara löst enligt regionen.

– Felet är åtgärdat sedan en tid tillbaka men verkar inte ha slagit igenom än, säger Jennie Liling Ståhl.

Antal barn som saknas i registret:

Lycksele lasarett: 293

Norrlands universitetssjukhus: 769

Skellefteå lasarett: 236

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.