Den närgångna björnen fick till slut avlivas då den trots att den flera gånger skrämts bort återvände till huset. Foto: Privat

Närgångna björnen i Dorotea avlivad

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har björnen jagats bort tre gånger. Så långt som upp till 15 kilometer innan man kallat tillbaks hundarna. Men björnen har varje gång återvänt till huset i Näppsjön i Dorotea som den upprepade gånger besökt och vandaliserat.

– Vi har skrämt iväg den tre gånger med hundar, ljud och ljus. Vi har skjutit i luften och den längsta gången vi skrämde bort honom var han hela 15 kilometer bort innan vi kallade hem hundarna, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare region nord.

Trots de upprepade försöken återvände dock björnen, som var en ung hane. Och till slut såg man ingen annan utväg än att avliva djuret.

– Det blev en ohållbar situation för dem som bor där. När han kom tillbaks i natt och stökade till rejält på gården hela vägen upp på bron så tog vi det tuffa beslutet att skjuta den.

Rädd för större hanar

Anledningen till att björnen återvände gång på gång beror på att det är brunstperiod och att det finns större revirhävdande hanar i skogen. Att stanna i skogen skulle kunna innebära att en mindre björn blir ihjälslagen.

– De stöts ur skogen och finner trygghet i bostadsoråden. De hittar också rör och andra saker på gårdarna som de kan leka med. Nu har man i området sedan björnen dök upp hållit rent och fint och låst in sina avfall men det luktar forfarande mat och det kan räcka för att björnen ska komma tillbaks.

Joacim Lundqvist lämnar ett sista råd till personer som bor i områden där björn skulle kunna dyka upp.

– Vi har mycket björn i länet. Och under brunstperioden stöts de unga hanarna ut ur skogen och letar mat där det bor människor. Att de inte blir belönade för det är väldigt viktigt. Så lås in era soptunnor, för får en björn utdelning där ni bor så är det stor risk att den stannar kvar.

I klippet ser ni när björnen rotar runt i soporna på den aktuella gården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.