Mikael Damberg (S), näringsminister. Foto: SVTv

Näringsministern (S): Statligt stöd tänkbart för batterifabrik

Publicerad

Om satsningen på en batterifabrik sker i någon av landets glest befolkade delar finns det vissa förutsättningar för statligt stöd. Det säger näringsminister Mikael Damberg (S) till SVT.

I likhet med många andra bedömare ser näringsministern stora möjligheter för utvecklingen av batterifabriker. En växande efterfrågan på elbilar, god tillgång på energi och produktionstekniskt kunnande talar för etableringar i Sverige.

– Jag ser fler möjligheter än risker när det gäller etableringar av batterifabriker. Sverige har en mycket bra position på det här området, säger Damberg till SVT.

Batterifabriken Northvolt

LÄS MER: Tiotals miljarder saknas i fabrikssatsningen

Menar att finansieringen är uppgift för ägare

Att klara finansieringen för Northvolts planer på att bygga Europas största batterifabrik i Sverige eller Finland inom de närmaste åren är en uppgift för ägarna, men Damberg menar ändå att det kan finnas utrymme för stadsstöd beroende på var i landet etableringen sker.

– Vi har möjlighet att gå in med visst stöd om investeringen görs i vissa glesbygdsområden. Det hände till exempel när Facebook etablerade en datahall i Luleå, konstaterar ministern.

LÄS MER: Skelleftehamn möjlig plats för batterifabrik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet