Genrebild. Foto: Klas Sjöberg/Region Västerbotten

Narkospersonal saknades på NUS – patient miste synen

Uppdaterad
Publicerad

En patient blev blind på ett öga efter att en ögonoperation fått avbrytas på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. 

Sjukhuset saknade narkospersonal och patienten fick då bara lokalbedövning under operationen. Men ingreppet fick avbrytas på grund av smärta och oro hos patienten. 

Det var i november 2019 som en patient efter operation av så kallad glaskroppsgrumling drabbades av näthinneavlossning och behövde opereras akut. Men på grund av att det vid tillfället inte fanns narkospersonal kunde ingreppet inte göras under narkos inom rimlig tid. Efter samtal med patienten utfördes ingreppet i lokalbedövning men kunde inte slutföras på grund av smärta och oro hos patienten.  

— Just vid det här tillfället så hade Ögonkliniken ingen egen op-resurs utan hamnade på en så kallad akutlista, men de resurserna var redan upptagna av andra ingrepp och det bedömdes att det skulle ta för lång tid att vänta, säger Sofie Jacobsson, chefläkare och patientsäkerhetsföreträdare på Norrlands universitetssjukhus. 

Enligt Sofie Jacobsson är det fullt möjligt att genomföra operationen med lokalbedövning men det kan ibland upplevas som svårare för patienten.  

— Det är förfärligt tråkigt för den som har drabbats förstås men det handlar ju om att sjukvården jobbar på en nivå som är väldigt pressad. Det finns inte så stora marginaler om något oförutsett inträffar. I 99 procent av fallen går det bra men i det här fallet gick det inte alls bra, säger Sofie Jacobsson.  

Lex Maria-anmälan

Om en vårdtagare har drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig vårdskada ska vårdgivaren göra en så kallad lex Maria-anmälan till IVO. Syftet med anmälan är att förebygga skador och eliminera risker.

Anmälan ska göras snarast efter att händelsen inträffat. Vårdgivaren ska då också ge in den utredning som gjorts om händelsen. I den ingår ofta den inblandade personalens yttranden. IVO ska därefter granska att vårdgivaren utrett händelsen tillräckligt och åtgärder vidtagits.

Det är inte primärt den enskilde yrkesutövaren skuld eller ansvar som utreds av IVO, utan den anmälda händelsen som sådan. En lex Maria-anmälan kan dock leda till IVO inleder en utredning om en legitimerad yrkesutövares lämplighet. Om det finns skäl för prövotid, återkallelse av legitimation eller liknande ska IVO göra en anmälan till HSAN. Det är sedan HSAN som beslutar om eventuella åtgärder ska vidtas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.