Västerbotten har näst högst spridning av covid-19 per 100 000 invånare i landet. Bara Gotland har högre smittspridning. Foto: Stefan Hörberg/Rithuset/TT

Västerbotten har näst högst smittspridning i landet: ”Främst i Umeå”

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten har näst högst spridning av covid-19 per 100 000 invånare i landet. Bara Gotland har högre smittspridning och bakom oss i sämstalistan hittar vi Stockholm. På kommunnivå ligger Umeå och Robertsfors i topp, delat med Gotland.

– Det är oroväckande med den här utvecklingen. Framförallt för att vi nu ska ska tillbaka till arbeten och skola efter sommaren, säger Therese Thunberg biträdande smittskyddsläkare, Region Västerbotten.

Trenden i länet håller i sig med en ökande spridning framförallt bland yngre vuxna mellan 20-29 år där många inte fått en vaccindos och de andra endast fått en dos och därför inte har fullgott skydd.

– Det vi har sett är att vi har haft smittspridning bland personer som träffats i större grupper och spridningen sker främst i Umeåområdet. Man har träffats i vänskapskretsar och sedan sprider man även sjukdomen vidare till sina familjer där både yngre personer och föräldrar blivit smittade, säger Therese Thunberg.

Umeå och Robertsfors värst i Sverige

Tillsammans med Gotlands kommun är Umeå- och Robertsfors hårdast drabbade av alla kommuner i landet med 16 sjukdomsfall vardera per 10 000 invånare. Bjuholm är nästa kommun efter den trion med 10 smittade per 10 000 invånare.

Vägen framåt för att stävja den ökade smittspridningen, ja den är samma som den alltid varit.

– Vi måste hålla distansen. Vi måste testa oss vid symtom. Och vi måste boka tid för vaccination. Vi fortsätter hamra in det budskapet, det är inte svårare än så, säger Therese Thunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.