Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Serverparken klarar inte när för många bokar samtidigt” – hör vaccinsamordnare Ronny Lestander Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Snart öppnar Region Västerbotten vaccineringen för 45-plussare

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten är en av de regioner i landet som ännu inte öppnat vaccinbokningen för personer under 50 år, men snart kan 45-plussare börja boka.

– Nästa grupp vi släpper är personer födda -76 och tidigare. Det blir tidigt nästa vecka, kanske till och med under helgen, säger Ronny Lestander, vaccinsamordare.

Flera andra regioner ser ut att ha kommit längre än Västerbotten i covidvaccineringen av sina invånare. Region Dalarna vaccinerar till exempel redan personer i 30-årsåldern. I Västerbotten är det fortsatt gruppen 50-59 år i fas 4 som kan boka. 

– Vi är bäst i landet på att vaccinera rätt personer i rätt ordning och rätt grupp, då ligger vi lite efter i att släppa nästa grupp, säger Ronny Lestander.

Enligt honom har 96 procent av personer över 65 år har fått en första dos i länet – och drygt hälften av alla mellan 50 och 59 år.

– Vi kommer att komma ikapp eftersom vi redan vaccinerat en stor del av den äldsta befolkningen, det görs parallellt i andra regioner, säger Lestander.

100 000 har inte fått första dosen

Det är drygt 30 000 personer som ingår i gruppen 40-49 år i Västerbottens län, men en stor del av dem är redan vaccinerade, eftersom de tillhör en riskgrupp, eller jobbar nära riskgrupper. Sammanlagt omkring 100 000 personer i länet har ännu inte fått en första dos.

Förhoppningen är att öppna bokningen för de återstående grupperna snart. Nästa på tur är alltså personer födda 1976 eller tidigare. Anledningen att regionen inte öppnar bokningen för fler är att systemet strulat vid för högt tryck.

Hör mer om det i klippet.

Fas fyra i Västerbottens län pågår sedan slutet av maj. Nu vaccineras övriga personer som är 18 år eller äldre efter åldersintervaller. De äldsta erbjuds vaccin först.

Eftersom leveranserna av vaccin fortfarande är begränsade, kommer regionen att fortsätta arbeta med åldersintervaller enligt följande turordning:

  • Du som är 50-59 år. (född 1971 eller tidigare.) Kan boka tid från och med vecka 21.
  • Du som är 45-49 år. (Född 1976 eller tidigare.) Kan boka tid från och med vecka 24.
  • Du som är 40-44 år. (Född 1981 eller tidigare.) Kan boka tid från och med vecka 25.
  • Du som är 30-39 år. (Född 1991 eller tidigare.) Tidplanen kommer att uppdateras efter tillgång på vaccin.
  • Du som är 18-29 år. (Du måste ha fyllt 18 år för att få vaccinera dig.) Tidplanen kommer att uppdateras efter tillgång på vaccin.

Även du som är gravid i vecka 12+0 eller senare vaccineras under fas fyra. Du behöver inte vänta till din åldersgrupp.

Tänk på att tidplanen är preliminär och kan ändras utifrån tillgång på vaccin.

Planen är att alla ska ha fått en första dos senast 5 september – om leveranserna håller.

Du kan se vilken åldersgrupp som erbjuds vaccin just nu på sidan Boka vaccination mot covid-19 i Västerbotten.

Källa: 1177.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccinering i Västerbotten

Mer i ämnet