Nästan var fjärde elev känner sig ensam i skolan

Publicerad

Denna vecka drar många av länets skolor igång igen efter sommarlovet. Kul och spännande för de flesta, men det finns elever som också känner stor oro.

Varje år presenterar stiftelsen Friends en rapport. I år visar den att nästan var fjärde elev i årkurs 3-9 känner sig ensam i skolan. Det i sig är alarmerande menar Friends. Men vad som är än värre är att man tycker sig se en liten ökning i jämförelse med fjolårets rapport.

– Det är aldrig den utsatta elevens fel, det är ett vuxenansvar och där kan man säga att vi vuxna misslyckats eftersom vi har så pass många elever som har den här klumpen i magen över att gå till skolan nu, säger Christian Fridh, regionansvarig för Friends i nord.

Vill se mer förebyggande arbete

Enligt Fridh är skolorna både i länet och landet duktiga på att skapa åtgärder och sätta in resurser när man upptäcker elever som är utsatta. Men framöver skulle han gärna se att det förebyggande och främjande arbetet fick större utrymme.

– Vi måste titta på vad vi har för normer på våra skolor och vad vi har för jargonger som är negativa. Detta för att kunna arbeta med de innan eleverna blir ensamma och skapar ett mindre förtroende för vuxna, säger Christian Fridh.

Hör vad du som vuxen kan göra om ett barn är ensamt i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer