Foto: SVT

Nasteho vill få tjejer att ”battla”

Uppdaterad
Publicerad

Nasteho Osman från Umeå startar Norrlands första scen för ”Battle”

Nasteho Osman från Umeå är den enda kvinnan och den enda norrlänningen tävlar i battle. I höst startar hon Norrlands första battlescen för att öppna scenen för alla.

Rapbattle går ut på att på ett smart och respektfullt sätt förolämpa sin motståndare. För två år tävlade Nasteho Osman första gången och då var hon den första kvinnan.

– Jag tog bara på mig att göra det. Jag tänkte att om jag sparkar ned muren så kanske det kommer massa kvinnor som springer över till andra sidan, säger hon.

Enda tjejen

Men inte mycket har hänt sedan dess. Nasteho Osman är fortfarande den enda kvinnan som tävlar, och scenen består till stor del enligt henne av killar i samma ålder och från samma land. Vilket gör att hon blir rolig att battla med.

– Jag kommer från Somalia, är kvinna och muslim. Det blir så mycket de kan dissa till skillnad mot för deras tidigare motståndare, säger hon.

Förolämpningarna kan vara ganska grova, men Nasteho Osman tar det aldrig personligt.

– Man kan ta en svaghet och göra det till en styrka. Inom sport är det här en självklarhet. Är du liten kan du göra det till din styrka och har du en svag höger kan du få en väldigt stark vänster. Sen finns det inga förolämpningar som jag inte hört som tolvåring liksom.

Videomaterialet från battletävlingen i inslaget kommer från www.battles.se

Namn: Nasteho Osman

Ålder: 22 år.

Bor: Umeå.

Gör: Battlerappare, spoken word artist, projektledare

Aktuell: Startar den 11 september Norrlands första battlescen tillsammans med Umeå teaterförening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer