Bild från polisens förundersökning.

Nazistledare döms för attack

Uppdaterad
Publicerad

En ledande nazist från Skellefteå döms för ofredande efter demonstrationen i Umeå i fjol.

Nu kommer domen mot den 40-årige nazist från Skellefteå som attackerade en 31-årig Umebo i samband med Svenska motståndsrörelsens demonstration i Umeå förra året.

Mannen döms till 2400 kronor i dagsböter för ofredande.

Nazistdemonstration i Umeå

40-åringen har pekats ut som en ledande gestalt inom Svenska motståndsrörelsen (SMR) i övre Norrland och deltog i stökigheterna i september i fjol när en liten grupp nazister bland annat kastade flaskor och drabbade samman med polis och motdemonstranter i centrala Umeå. I samband med tumultet ska 40-åringen ha gått fram till 31-åringen och, utan att säga något, knuffat honom bakåt genom att stöta till honom på halsen.

Attackerades för slagord

Under tingsrättsförhandlingarna menade åklagaren att motivet bakom brottet varit att kränka en person på grund av ”ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung” eftersom Umebon har utländsk bakgrund, men tingsrätten menar att mannen inte har ett uppenbart icke-svenskt utseende och menar att den troliga anledningen till att Umebon attackerades var att han skrek slagord.  

Mannen dök inte upp i rätten under tingsrättsförhandlingarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazistdemonstration i Umeå

Mer i ämnet