Nazister höll till i byastuga

Uppdaterad
Publicerad

Västerbottensnytt kan idag avslöja att den våldsamma nazisistiska demonstrationen i Umeå i höstas utgick från en byastuga utanför Umeå. Där ordnade en person som bor i byn inkvartering åt de tillresta medlemmarna i Svenska Motståndsrörelsen.

Det var i september i höstas som ett tjugotal högerextremister skrek, uppträdde hotfullt och gjorde Hitlerhälsningar på Rådhustroget i Umeå. Polisen var på plats och det blev häftiga ingripanden.  Det visade sig senare att de högerextremistiska demonstranterna bodde i en byastuga i Anumark utanför Umeå.

– När vi kom till byastugan såg vi en massa flaggor som vi upplevde som nazistiska. Det var inget trevligt fär jag är definitivt ingen anhängare av främlingsfientlighet eller nazism. Jag tordde att det var idéer som var kastade på sophögen, säger Christer Edvardsson som är byaålderman i Anumark.

Förnekar inblandning

I huset bredvid bor en person med ett mångårigt förflutet i högerextremea miljöer bland annat som medlem i Nationaldemokraterna. Enligt stiftelsen EXPO som granskar och dokumetnerar högerextrema grupper så har han rört sig i de här miljöerna under de senaste åren och han är även skribent för en högerextrem tidning.

Västerbottensnytt besöker honom men han öppnar inte dörren utan vi pratar med varandra genom ett stängt fönster.

– Jag är inte med i något parti och jag vill absolut inte prata med er. Det har jag inget intresse av. Du måste ha kommit fel, säger han till oss.

Hyrde stugan åt SMR

Han vill heller inte prata med oss om något engagemnag i en högerextrem rörelse. Men han är med i byaföreingen och hyrde byastugan där demonstaranterna bodde natten innan demonstrationen inne i Umeå ägde rum.

– Han är en öppen och trevlig person på alla vis och vi har kommit bra överrens. Nu lever vi i ett demokratiskt sinnat land och får vilka politiska åsikter som helst men personligen förstår jag inte de som har den här typen av extrema åsikter, säger Christer Edvardsson.

– I vår by Anumark finns ingen som helst förståeelse för den typen nav idéer, säger han Christer Edvardsson slutligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer