Foto: TT/SVT

Nazistmöte i Umeå orsakade polispådrag

Uppdaterad
Publicerad

Medlemmar och sympatisörer till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen möttes i helgen i Umeå. Det var orsaken till att polisen höjde beredskapen och satte in extra resurser.

Flera oberoende uppgifter till SVT Nyheter Västerbotten talar om att flera personer kände igen nazisterna när de samlades på Ålidhem i Umeå på lördagen. Det handlar om ett tiotal nazister som då möttes.

– Vi fick information under lördagen om att det skulle finnas personer med högerextrema kopplingar på plats och utifrån det så agerade vi, säger Peder Jonsson informationschef vid polisen.

Växer i länet

Nordiska motståndsrörelsen är en nazistisk organisation. Norrbotten och Västerbotten tillhör ”näste 6” hos Nordiska motståndsrörelsen. I Västerbotten finns partiet framförallt i Skellefteå men man har också sympatisörer i Umeå. 2012 registrerade Expo, som följer högerextrema grupper i Sverige, sex aktiviteter i Västerbotten för nazistorganisationen. 2013 var det tio och 2014 hela 38.

I september 2013 slutade Nordiska motståndsrörelsens demonstration med bråk i centrala Umeå.

”Inga tillslag”

Vad Nordiska motståndsrörelsen skulle göra i Umeå i helgen är inte känt.

Polisen slog till mot en lägenhet i helgen – vad säger du om det?

– Vi har inte gjort några former av tillslag. Däremot är det naturligtvis så att i samband med informationsinhämtning kan det mycket väl hända att vi besökt olika platser både i Umeå och i länet, säger Peder Jonsson.

Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har vuxit fram sedan Svenska motståndsrörelsen (SMR) öppnat lokalavdelningar i andra Nordiska länder.

Svenska Motståndsrörelsen (SMR) är en nazistisk organisation som grundades 1997 och samlade veteraner från avsomnade Vitt Ariskt Motstånd

Ideologin bygger på myten om en judisk världskonspiration och stora delar av rörelsens propaganda handlar om judars påstått skadliga inflytande över det svenska samhället och världen.

Motståndsrörelsens målsättning är att genomföra en revolution och störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre.

Aktivister med anknytning till SMR är dömda för en lång rad grova brott. Bland annat mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg 1999.

(Källa: Expo)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer