Äventyrare sökte nödhamn – trivdes och stannade kvar

Publicerad

När engelsmannen Neil King sökte nödhamn i Sikeå träffade han trevliga Sikeåbor. Han trivdes så bra att han stannade kvar och sen gav han bort båten till båtklubben och scouterna.

Catharina Melin var ute och gick vid hamnen i Sikeå en bit från hennes hus en kylig majkväll i våras som hon upptäckte Neil King.

– Jag hörde någon som pratade nere i hamnen och tänkte att det är väl ingen som är ute och seglar nu i det kalla vädret. Men då gick jag ner till båten och träffade Neil och så pratade jag med min man Lasse och vi bjöd hem honom, säger Catharina Melin.

Gillar nya bekantskaper

Catharina och Lasse har ett fint gammalt hus och gillar att träffa nya människor att bjuda till sitt hem. Och det är ofta som seglare från hela Europa går in i hamnen i Sikeå.

Neil är något av en äventyrare som gillar det kalla klimatet. Han tar lite ströjobb här och där men nu ska han lämna Sikeå för mera segling ute på vattnen kring Europa. Men först måste han ha en ny båt.

– Ja, nu måste jag köpa en ny båt. Det kostar en del och det är ingen billig sport, men det är ett måste att ha en segelbåt, säger han.

– Jag är väl något av en äventyrare och gillar norra delen av jordklotet. Jag tar lite risker men kalkylerade risker. Det här livet tar dig lite utanför din comfortzon och du får möjlighet att möta människor som till exempel Sikeåborna, säger han och gör en glad gest mot Lasse och Catharina, sina nya vänner i Sikeå.

Foto: SVT.

Gav båten till ungdomar

Nu har han skänkt bort båten.

– Jag har donerat den till klubben och scouterna och hoppas att den kan komma till användning för ungdomarna när det gäller att lära sig segla. Där jag kommer från i Exmouth i södra England har min segelklubb stor ungdomsverksamhet och när jag hörde om den här trevliga platsen och alla som bor här beslutade jag mig för att min båt skulle få ett nytt liv här, säger Neil King.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer