Foto: SVT

Nej till fluoritgruva i Storuman

Publicerad

Turerna kring en fluoritgruva i Storumans kommun har varit många. Men nu har Bergmästaren har avslagit bolaget Tertiary Gold:s ansökan om bearbetningskoncession.

Först fick bolaget ja från Länsstyrelsen i Västerbotten till ansökan. 2016 gav även bergmästaren klartecken till koncessionen, skriver branchtidningen metaller och gruvor.

Beslutet överklagades till regeringen som lämnade tillbaka ärendet till bergmästaren för ny behandling. Därefter har både länsstyrelsen och bergmästaren kommit fram till att koncessionen skulle innebära påtagliga skador för rennäringen och av den anledningen beslutat att inte tillstyrka koncessionen.

– Man får ju gilla läget, hade etableringen blivit av hade det ju varit stort med Storumans mått mätt. Även om det inte var någon stor anläggning bolaget planerade hade det gett 50-60 jobb i kommunen, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd Storuman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer