Foto: Björn Lindgren, TT

Nej till tiggeriförbud i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Det ser inte ut att bli något tiggeriförbud i Skellefteå. Förslagen om ett lokalt förbud avslogs idag vid kommunstyrelsens sammanträde.

Efter att skånska Vellinge fått grönt ljus i Högsta förvaltningsdomstolen om ett lokalt tiggeriförbud lämnade Moderaterna i Skellefteå i december in en ny motion om att förbjuda tiggeri i Skellefteå. 

Förslaget innebar ett förbud mot tiggeri på de platser inom kommunen där det är möjligt enligt lagstiftningen. 

Men i dag avslogs motionen vid kommunstyrelsens sammanträde.

-  Vi tycker att det är synd, vi kan konstatera att många av dem som tigger har gjort det under en väldigt lång tid, vi tror inte att ett fortsatt tiggeri är lösningen för de här EU-migranterna, som det oftast handlar om, säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Även Sverigedemokraterna, som också hade lämnat in en motion om tiggeriförbud, fick avslag på sitt förslag.

Markku Abrahamsson, gruppledare för SD i Skellefteå, skriver i ett mejl att Sverigedemokraternas och Moderaternas representanter gav stöd till varandras motioner.

Avgörs i april

Det avgörande beslutet fattas av kommunfullmäktige i april. Men Andreas Löwenhöök har inget hopp om att få igenom förslaget där.

– Eftersom vi bara fick stöd av Sverigedemokraterna så ser det inte ut så.

Men på lång sikt tror Andreas Löwenhöök att tiggeri kommer att förbjudas på fler platser i framtiden.

– Vi ser ju att det går mot detta i fler kommuner, Moderatrena vill ju också se ett nationellt förbud så nu gäller det att sätta press på politiker i riksdag och regering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.