Ett av Doroteas två kommunalråd, Nicke Grahn (L), har nominerats till partiledare av flera liberala förbund i norra Sverige. Foto: SVT

Nicke Grahn i Dorotea om att bli nominerad till partiledare för Liberalerna

Publicerad

Flera liberala förbund i norra Sverige vill se Nicke Grahn som nästa partiledare för Liberalerna. Han har redan fått stöd från Dorotea, Malå och Örnsköldsvik. Nu har även Skellefteå valt att nominera honom.
– Det är exakt hur roligt som helst, säger Grahn (L).

Jan Björklund har varit partiledare för Liberalerna i 12 år och i februari meddelade Björklund att han inte ställer upp till omval och sedan dess har flera namn nämnts som tänkbara efterträdare.

I förra veckan nominerades ett av Doroteas två kommunalråd, Nicke Grahn (L), av Malåliberalerna och Liberalerna i Örnsköldsvik. Han hade redan fått stöd från hemkommunen Dorotea.

Nu har stödet utökats ytterligare och det lokala L-förbundet i Skellefteå väljer att officiellt rekommendera Doroteabon som partiledare.

– Det är jätteroligt och det är klart man tycker det är kul att några tycker att man kan vara ett alternativ, säger Nicke Grahn (L).

”Konstigare saker har inträffat”

Han hoppas att hans nominering ska kunna bidra till att lyfta frågor som ofta hamnar i glömska inne i storstäderna. Och att det kan vara bra med ett perspektiv från landsbygden på en central position.

– Det är oftast etablerade politiker som redan verkar i storstäderna som är intressanta för de centrala uppdragen. Men jag tror att det är bra att det även kan vara personer från fjällkommuner eller landsbygden som kommer på fråga

Hur pass aktuell tror du att du är?

– Jag säger ingenting om det men konstigare saker har väl inträffat. Om det är något jag lärt mig under alla år är det att inget är säkert i politiken. Men jag är glad så länge jag är med i diskussionen.

Fakta: Så väljer Liberalerna partiledare

Visa

Liberalerna har valt att använda sig av en så kallad öppen process när man väljer ny partiledare. Partistyrelsen har kallat till extra landsmöte den 28 juni 2019 och då kommer valet av partiledare äga rum.

Processen kommer fram tills dess bestå av tre delar:

Sonderingsfasen pågår nu och fram till 15 april. Valberedningen uppmanar förbunden att inkomma till valberedningen med flera tänkbara namn.

Hearingfasen är 31 maj-10 juni inleds med att valberedningen presenterar de kandidater som har det bredaste stödet. Dessa kandidater erbjuds att delta på hearings som valberedningen anordnar runt om i landet.

Nomineringsfasen sker 10-18 juni och då förväntas förbunden förankra beslut för att senast 18 juni inkomma till valberedningen med förbundets nominering.

Källa: Liberalerna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer