Foto: Martina Holmberg, TT

Ungdomar i Malå och Norsjö mår allt sämre

Publicerad

Andelen niondeklassare som mår dåligt ökar över tid i Norsjö och Malå. Det visar en årlig undersökning i kommunerna. Merparten av de elever som svarar att de mår dåligt eller mycket dåligt är flickor.

Den årliga drogvaneundersökningen görs bland niondeklassare i länets kommuner. Utöver frågor om användning av tobak och alkohol får eleverna också frågor om sin sociala situation. Och nästan var fjärde niondeklassare svarar att de har mått dåligt under det senaste året. 

Bland flickorna uppgav bara 36 procent att de mår bra eller mycket bra, vilket är en drastisk minskning från 2011 då 65 procent svarade att de mådde bra eller mycket bra. Andelen pojkar som svarat att de mår bra eller mycket bra har sjunkit från 90 procent år 2011 till 70 procent förra året.

Majoriteten av de som mår dåligt har uppgett att de har psykiska besvär. Bland annat har skolstress och svårigheter i hemmet uppgetts som anledning.

”Måste bromsa på något vis”

Mari-Louise Skoogh, avdelningschef kultur- och folkhälsa i Norsjö kommun, är bekymrad över utvecklingen.

– Naturligtvis blir man oroad. Särskilt eftersom det är en trend i hela Sverige och märks inte bara bland vuxna utan bland barn och unga. Nu måste vi stanna upp och bromsa på något vis.

Fler har känt sig mobbade

Det är också fler av niondeklassarna som känt sig mobbade under och innan högstadietiden. I Malå uppger 37 procent av eleverna att de känt sig mobbade, I Norsjö är motsvarande andel 30 procent.

- De här ungdomarna finns ju i våra skolor, men också i föreningslivet. Det gäller att vara på tårna, inte acceptera mobbning och se till att man är accepterande och mottagande. Vi behöver nog jobba med detta i alla verksamheter där vi möts, säger Mari-Louise Skoogh.

Positiv trend för alkohol- och drogvanor

När det gäller användning av tobak och alkohol visar undersökningen en mer positiv trend. Andelen elever som uppgett att de dricker alkohol fortsätter att minska, liksom andelen som uppger att de röker, framförallt bland flickorna.

– Vi har legat på fruktansvärda siffror, men går stadigt neråt. Det är ett långsiktigt arbete, säger Mari-Louise Skoogh.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

SOS-Alarm 112

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

Mind Självmordslinjen 90101

Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen 06–24 varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se. Mejl: mejlsvar@mind.se.

Vårdguiden 1177

Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. Webb: www.1177.se.

Hjälplinjen: Tel: 0771-22 00 60, alla dagar 13–22. Webb: www.1177.se/Om-1177/Om-Hjalplinjen/

Jourhavande medmänniska

Tel: 08-702 16 80, alla dagar 21–06.

Spes – Suicidprevention och efterlevandes stöd

Tel: 08-34 58 73, telefonjour varje dag 19–22. Webb: http://spes.se/

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.