Nordmaling satsar på att nå målet om en giftfri vardag, enligt kommunalråd Madelaine Jakobsson (C). Foto: SVT

Nordmaling satsar på giftfri vardag

Publicerad

Miljöenheten på Nordmalings kommun kommer under våren kontrollera farliga ämnen i handelsvaror. Tillsynssatsningen är en del av kommunens arbete för en ”giftfri vardag”

Tillsammans med omkring 50 andra kommuner ingår Nordmaling i ett nationellt tillsynsprojekt samordnat av Kemikalieinspektionen. Projektets mål är att inspektörer ska kontrollera innehållet av farliga ämnen i handelsvaror samt hur väl det informeras om ämnena i butikerna.

– I Nordmaling prioriterar vi arbetet med miljömålen och har särskilt valt att inrikta oss på målet om en giftfri vardag. När Kemikalieinspektionen driver projekt medverkar vi alltid om möjligt, eftersom det ger oss en viktig expertkunskap som vi i små kommuner annars kan sakna, säger kommunalrådet Madelaine Jakobsson (C) i ett pressutskick.

Bland annat kan man komma att kontrollera så kallade biocidbehandlade varor. Det kan bland annat innebära kläder som innehåller antibakteriella ämnen eller kylskåp med antibakteriell beläggning, enligt kommunen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer