Foto: SVT

Sjunger tillsammans för att förena olika kulturer

Uppdaterad
Publicerad

Genom sång, berättelser och öppna mötesplatser ska invånare och nyanlända förenas i Nordmalings kommun. Den 13 oktober inleds länskulturdagarna som ska underlätta integrationen.

Kommunen, som parallellt har en berättarsatsning som lyfter fram de nyanländas berättelser, har flera nya grepp på att underlätta integrationen för ortsborna.

– Det är fördel med en liten ort. Även om Nordmalings kommun är stor så är det nära mellan människorna, förklarar Kristina Kalén, som tillträtt posten som kulturchef för ungefär ett år sedan.

Hon radar upp samarbetsområden som gör det möjligt för Nordmaling att sticka ut hakan.

– Det är inte alltid pengar som ska till. Det trodde jag inte att jag skulle säga men det handlar om människor som kan samverka över gränserna, säger Kristina Kalén.

Ett ställe att träffas

I bibliotekets ena del är det café, ett ställe att träffas. Här finns en tradition av ideella insatser. Ingrid Holmgren är en av dem som ofta åker hit för att kanske hjälpa till med någons läxa. Just den här kvällen har hon fått en idé om att hon vill ta några kvinnor från Afghanistan med sig hem till Lödgeå.

– De måste ju få se hur vi bor. Min man är hemma och städar, skrattar hon.

Hennes engagemang genom åren sedan hon slutade som lärare har gett många nya bekantskaper och hon tycker att caféer och organiserade träffar med tema som till exempel sång har öppnat upp bättre allt eftersom.

– Det finns bra med mötesplatser. Nu är det bara svenskarna som också ska öppna upp, säger hon och beskriver att hon träffat på de som helt stänger dörren också.

Lär genom sången

Ingrid och hennes afghanska besökare kommer tillbaka lagom till ”sångsvenskan”, ännu ett arrangemang med ledare från olika enheter – en engelsk- och musiklärare tillsammans med en bibliotekarie. Här ska läslusten också främjas.

– Att sjunga är mycket bra när man lär sig språk, säger Maria Mörtzell och berättar att man både fått pengar ur en fond och från kommunen för att kunna genomföra det.

På den vita tavlan står de mjuka och de hårda vokalerna.

– Det man sjunger har man lättare att lära och då lär man sig uttal, gramatik och prosodi.

Nominerad till årets kulturkommun

Flera av projekten går in i varandra. En facklig organisation vill uppmärksamma att Nordmaling är på tå och har nominerat kommunen som årets kulturkommun 2017.

– Det är väldigt roligt att jobba i en kommun som redan har så mycket egen kraft. Jag har redan idéer inför nästa större event. Då ska även EPA-traktorerna fram, säger Kristina Kalén och ler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer