Så tycker invånarna i Nordmaling om lättare restriktioner. Foto: Anders Öhlund/SVT

Hör vad Nordmalingsbor säger om lättare restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag försvinner bland annat rådet om begränsade öppettider för restauranger och fler personer får samlas till privata tillställningar. SVT Västerbotten har pratat med några Nordmalingsbor om att det nu blir lite friare tyglar efter nästan 1,5 år av avstånd och nedstängningar.

– Jag hoppas att folk fortsätter ha förnuft och tänker på pandemi vi haft och fortsätter tänka sig för, säger Malin Levander.

Fortsatt minskad smitta

Förra veckan bekräftades bara 31 västerbottningar med viruset och smittläget har under de senaste två månaderna förbättrats varje vecka.

– Det är otroligt skönt att vi vänt kurvan och kommit långt med våra vaccineringar och har en hög vaccinationstäckning i länet. Men även om det nu blir en del lättnader så är det viktigt att komma ihåg att pandemin inte är över och att vid behöver fortsätta att motverka smittspridning, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare Region Västerbotten.

Fler tankar om lättare restriktioner  ser du i videon ovanför.

Avveckling av restriktioner – steg 2

  • Deltagartak höjs för privata sammankomster. För inomhusarrangemang kan upp till 50 deltagare tillåtas. Om deltagarna anvisas en sittplats kan upp till 300 deltagare tillåtas. För arrangemang utomhus gäller maximalt 600 deltagare utan anvisad sittplats, respektive 3 000 deltagare som anvisas en sittplats.  
  • Om anordnaren har möjlighet att dela upp lokalen, området eller utrymmet i tillräckligt stora sektioner så att deltagare kan hålla smittsäkert avstånd och så att deltagare från olika sektioner inte kommer i kontakt med varandra under eller i direkt anslutning till arrangemanget, så gäller deltagartaken för varje sektion.  
  • 50 personer får vistas i lokaler, utrymmen och områden som hyrs ut till privata sammankomster.  
  • 900 idrottsutövare kan delta i motionslopp och liknande idrottstävlingar utomhus och samtidigt görs justeringar som innebär att deltagartaket enbart gäller i start- och målområdet.  
  • För demonstrationer utomhus tillåts upp till 1 800 deltagare.  
  • Regeringen avser fatta beslut om att upphäva reglerna om passagerarbegränsningar i långväga kollektivtrafik från och med den 15 juli.  
  • Mässor ska regleras på ett liknande sätt som regeringen tidigare valt att hantera reglerna för marknader och stadigvarande tivolinöjen.

När det gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer bland annat:

  • Råd till enskilda avseende idrotts- och fritidsverksamhet att tas bort i sin helhet.  
  • Regleringen av öppettider försvinner för serveringsställen. Från och med den 1 juli slopas också begränsningen på storlek på sällskap på uteserveringar. Inomhus ökas den maximala storleken på sällskap till åtta personer. Sällskap ska sitta ner och kunna hålla avstånd såväl inomhus som utomhus.  
  • Rådet om att endast umgås med den närmsta kretsen tas bort, men det är fortsatt bättre att ses utomhus.  
  • Råd till föreningar om att ställa in, skjuta upp eller genomföra möten, stämmor med mera på distans lättas upp på så sätt att dessa kan ske. Dessa ska fortsättningsvis ske utan trängsel.

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.