Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör näringslivsutvecklaren Karin Björk om planerna för Ersmarksberget. Foto: Bildbyrån/SVT

Norrbotniabanan lägger grunden för ny evenemangsarena i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Projekteringen av det nya sport- och fritidsområdet på Ersmarksberget i Umeå är klart. Nu ska massor som blir över från bygget av Norrbotniabanan användas till nya skidspår, cykelbanor och en ny arena.

– Ersmarksberget har en stor potential att det känns jätterolig att ha jobbat med det. Den här platsen ska användas både av Umeåborna och av besökare som kommer till Umeå, men man kan tänka sig att det i framtiden blir ett center för elitidrottare, säger Karin Björk som är näringslivsutvecklare vid Umeå kommun. 

Aktiviteter som planeras inom området är bland annat skidåkning, skidskytte, cykelåkning, vandring, friluftsliv och konserter.

Övertar massor från Norrbotniabanan

Kommunen kommer överta massor av jord, grus och sten från Trafikverkets bygge av Norrbotniabanan och de kan utgöra material för att forma en del av landskapet. Totalt rör det sig om 800 000 kubikmeter material.

– Jag har varit i kontakt med många föreningar som har hjälpt till med projektets utformning. Nu ska vi presentera förstudien för politikerna för att de ska ha ett underlag för beslut, berättar Karin Björk näringslivsutvecklare vid Umeå kommun. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer