Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Norrlandsoperan i Umeå satsar på en ny operaföreställning efter att premiären av Mcbeth blev framflyttad. Foto: SVT

Efter covidutbrottet – nu satsar operan på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Norrlandsoperan i Umeå satsar på en ny operaföreställning efter att premiären av Macbeth blev framflyttad på grund av ett covidutbrott. Denna gång är ensemblen mindre och ska spelas utan kör.

I början av oktober skulle Macbeth haft premiär på Norrlandsoperan i Umeå. Efter ett flertal covidutbrott i ensemblen flyttades premiären till 2021, men nu sätts en helt ny operaföreställning upp med namnet Kärlek och politik. Den baseras på fyra Verdioperor.  

– Med ett helt konstnärligt team och sångare i världsklass på plats ville vi inte bara kasta in handduken och vänta till nästa år och alla ville självklart vara med och skapa något nytt, säger Britta Amft, tillförordnad operachef på Norrlandsoperan.

”Färre på scen”

Tidigare gjorde Norrlandsoperans ledning bedömningen att det var för stor risk för smittspridning för att genomföra en scenproduktion, men nu har de kommit fram till att det är genomförbart.  

– Vi har gjort ett omfattande arbete kring riskbedömningar av smittspridning. Vi spelar därför utan kör så att det är färre personer på scen, säger Britta Amft.

I klippet ovan kan du se hur ensamblen förbereder sig inför premiären av Kärlek och politik.

Kärlek & politik

Visa

Kärlek och politik bygger på fyra Verdioperor som baseras på fyra pjäser av Friedrich Schiller. Totalt blir det sex föreställningar med premiär 10 oktober.

Sångarna och större delen av det konstnärliga teamet är detsamma som för Macbeth men med Ville Matjejeff som dirigent och Dan Turdén som regisör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet