Norrlandsoperans chef vill ha flytt

Publicerad

Norrlandsoperans vd Kjell Englund är mycket positiv till det förslag att flytta Norrlandsoperan till kajen som Umeås ledande kommunalråd Lennart Holmlund (S) presenterat på sin blogg.

Där skriver Holmlund att man borde fundera på att bygga en ny opera på det område längs kajen i centrala Umeå som kallas ”Staden mellan broarna”, dvs mellan Tegsbron och Kyrkbron. Något Norrlandsoperans vd alltså gärna vill se.

– Jag skulle bli jätteglad om det hamnade på Umeås framsida, det är bra för hela stan, säger Kjell Englund. För trots att operan ligger så nära centrum ligger det ändå på nåt sätt bakom ryggen på Umeå, det är märkligt.

– Jag har alltid velat få mer liv kring operan, men det är svårt när det inte finns några affärer där. Skulle man hamna där folk befinner sig skulle det vara helt perfekt.

Norrlandsoperan vill bygga ut lokalerna och få nya repetitionslokaler, verkstäder och en större foajé.

– Den är ett lapptäcke nu, säger Kjell Englund. Operan är inte genomförd till hundra procent. Till exempel är tornet ovanför scenen för lågt, så man kan inte hissa upp all dekor som man skulle behöva.

Men det är relativt bråttom. Kjell Englund vill absolut att de nya lokalerna är klara till Kulturhuvudstadsåret 2014. Oavsett det blir en utbyggnad eller flytt.

– Jag känner en oro för att det kan ta lång tid, men samtidigt är det viktigt att få politisk enighet kring det här, säger han.

Kjell Englund jämför med Luleås kulturhus som fick en central placering vid Norra hamnen. Det tog tid, 40 år av debatt behövdes för att få kulturhuset till stånd. Men nu är det inte ifrågasatt av någon.

– De var kloka som la det mitt i stan där människor finns, nu är det ett kulturens hus. Det lever och det är lulebornas vardagsrum.

Jonas Berring

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer