Foto: Per Arne Hermansson

Norrliften plockas ned

Uppdaterad
Publicerad

I Hemavan går man nu i väntans tider på att bygget av den nya gondolliften ska komma igång. Norrliftens dalstation är nu riven och inom de närmaste veckorna ska den gamla liften tas ned och den nya börja byggas.

I oktober ska det nya liftbygget vara klart, sedan väntar ungefär 100 timmars inkörning för liften som 65 miljoner kronor investeras i en ny toppmodern lift.

– Själva symbolen för Norrliften är ju centralbyggnaden, och den är borta nu, säger Thomas Ringbrant, vd på Hemavan Alpint AB, som ändå inte är sentimental, utan hellre tittar framåt.

”Lite senare än planerat”

Gondolliften, som kommer att ersätta Norrliften, är en så kallad kopplingsbar telemix, där gondoler för åtta personer och sätessoffor för sex personer kommer att finnas på samma vajer.

Just nu jobbar personalen med att avverka skog för att bredda liftgatan och så väntar man på det italienska liftbyggarbolaget.

– Det är ju en sen vår, därför blir allt lite senare än planerat, men nästa vecka eller veckan därpå kommer de, då ska gamla Norrliftens 16 master bort, liksom berg- och dalstationerna, och sedan kan bygget av gondolliften börja byggas, säger Ringbrant.

Den 30 november är det dags för invigning av den nya liften.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.