Nickel Mountains vd Torbjörn Ranta, ser positivt på de nya miljonerna.

Norrman sätter fart på Rönnbäcken

Uppdaterad
Publicerad

Gruvprojektet i Rönnbäcken utanför Tärnaby kan nu få ny fart. Gruvbolaget Nickel Mountain, som tidigare haft ekonomiska problem, får nu över 70 miljoner kronor tack vare en nyemission. Bakom satsningen ligger den norske miljardären Östein Stray Spetalen.

Det var i fredags som man på en extra bolagsstämmma beslutade om en nyemission på 68 miljoner norska kronor. Som garant för nyemissionen står det norska investmentbolaget Strata, som är största aktieägare i Nickel Mountain. Och bakom Strata finns den norske miljardären Östein Stray Spetalen, vilket Nickel Mountains vd Torbjörn Ranta ser som mycket positivt.

– Jag tror det är väldigt bra, säger Ranta.

Ny fart på Rönnbäcken

Den omdiskuterade gruvsatsningen i Rönnbäcken har väckt starka protester från bland annat samebyar och naturvänner, och flera delar av processen har överklagats. Projektet har därför stått mer eller mindre stilla ett tag, men nu tror Torbjörn Ranta att satsningen kan få ny fart.

– Rimligen kommer styrelsen nu att titta på Rönnbäckenprojektet, säger han till Västerbottensnytt.

Förstudier

Den planerade nickelgruvan med totalt tre dagbrott är fortfarande långt från att bli verklighet. Ranta hoppas att styrelsen ska satsa på Rönnbäcken och säger att pengarna skulle kunna användas till den förstudie som ska göras parallellt med att man söker miljötillstånd. Men en eventuell gruvstart ligger fortfarande långt borta i tid.

– Inget går på ett halvår i den här branschen. Vi har ett antal år av hårt arbete framför oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvan i Rönnbäcken

Mer i ämnet