Foto: SVT

Norrtåg: ”Ett välkommet ekonomiskt tillskott”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har beslutat att skjuta till 20 miljoner kronor extra till Norrtåg under 2017. Något som tas emot med öppna armar från Norrtågs ledning.

– Det är en glädjande och välkommen nyhet för oss, säger Maria Höglander, vd på Norrtåg.

Finansminister Magdalena Andersson (S) meddelade vid sitt Umeåbesök under måndagen att regeringen fattat beslut om att satsa 20 miljoner kronor extra på Norrtåg under 2017. Sedan tidigare är det beslutat att de fram till 2021 ska satsa 20 miljoner kronor per år på tågtrafiken i norr, vilket innebär att satsningen i år sammanlagt blir 40 miljoner kronor.

– Det här beslutet innebär att det blir en stabilare situation för landstingen, som tillsammans med staten och till viss del tågoperatören, finansierar tågtrafiken, säger Maria Höglander.

Läs även: Riedl skeptisk till miljonsatsningen

Har Norrtåg befunnit sig i en ekonomisk krissituation?

– Nej, det har inte varit någon krissituation, hur det skulle ha sett ut utan det här extra tillskottet är en hypotetisk fråga, men det är absolut ett välkommet tillskott till den långsiktiga ekonomiska situationen.

Exakt hur det extra tillskottet kommer att fördelas och användas inom Norrtåg är ännu oklart.

– Det är alldeles för tidigt att säga, det är ett beslut som styrelsen får fatta, säger Maria Höglander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.