Bilder från presentationen av Northvolts batterifabrik Foto: Pressbild

Northvolt får 159 miljoner i bidrag för batteriåtervinning

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt får maximala 159 miljoner kronor i stöd från till sin fabrik i Skellefteå. – Istället för att skicka batterier till Asien kan de behållas i Sverige, säger Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket har fattat beslut om att ge maximala 159 miljoner kronor i bildrag till Northvolt för att återvinna batterier i laddningsbara bilar.

– Med stöd från klimatklivet kommer Northvolt att bygga en batteriåtervinningsfabrik i Skellefteå. Istället för att skicka uttjänta batterier till Asien kan materialet behållas i Sverige, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– Den här typen av anläggning med den här tekniken är den första i sitt slag i Europa. Det farliga avfallet minimeras, likaså transporterna av metaller eftersom de inte behöver transporteras långa sträckor, säger Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer