Här byggs den nya batterifabriken i Skellefteå. Foto: Berno Jonsson / SVT

Northvolt tecknar miljardavtal med biljätte

Uppdaterad
Publicerad

Svenska batteritillverkaren Northvolt har tecknat ett avtal med tyska biljätten BMW värt två miljarder euro, cirka 20 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande. Med start 2024 ska batterierna tillverkas och levereras från Northvolts tänkta fabrik i Skellefteå.

– Det är förstås jättekul att få en partner med sådan kompetens och djup teknisk förståelse. Samtidigt blir det tydligt vad som krävs för att ta detta från ett utvecklingsprojekt till ett batteri som fungerar i deras el-bilar. Det kommer att bli mycket sommar- och vintertestning, säger Northvolts vd Peter Carlsson till Dagens Nyheter.

DN skriver att ordersumman kan jämföras med de 16 miljarder kronor som Northvolt säkrade förra sommaren för att bygga den första fasen.

SVT har tidigare berättat om hur fabriken ställer nya krav på bland annat bostäder för byggarbetarna, samt att det även ska byggas en batterifabrik i Tyskland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet