”Vi har en hög smittspridning i länet och om man har symtom kan man i princip räkna med att det är covid-19”, säger biträdande smittskyddsläkare Therese Thunberg, apropå de ändrade testreglerna. Foto: SVT

Här är de nya reglerna för coronatestning i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

På måndag öppnar egenprovtagningen för covid-19 igen i länet. Men då är det nya regler för vem som får testa sig.

– Förhoppningsvis leder de nya tillfälliga rekommendationerna för provtagning till att personer i störst behov får möjlighet att testa sig, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.

Under torsdagen stoppades utlämningen av självtester för covid-19 i hela länet, på grund av den den höga belastningen på laboratorierna som analyserar testerna.

När provtagningen öppnar igen nästa vecka har Region Västerbotten anpassat den efter Folkhälsomyndighetens nya förhållningsregler. Nu ska bara personer som har symtom och inte kan jobba hemifrån provta sig.

Förtroendeurskiljning

De som kommer för att hämta ut självtester kommer bli tillfrågade om de verkligen inte kan jobba hemifrån.

– Det blir en förtroendeurskiljning där du själv får avgöra om du behöver ett test, säger Thunberg.

Smittspridningen väntas vara högst i februari

Smittspridningen i länet är just nu rekordhög, men enligt Therese Thunberg har vi inte sett toppen än.

– Det är svårt att säga när toppen är nådd. Folkhälsomyndigheten säger slutet av januari, men vi räknar med att vi ligger 1–2 veckor efter Stockholmsregionen. Så det kan vara en bit in i februari, säger hon.

Större mörkertal

Smittskydd kommer fortsätta redovisa antalet bekräftat smittade i länet dagligen framöver, även om inte alla kan testa sig framöver.

– Vi är medvetna om att vi kommer få ett större mörkertal i redovisningen, men när vi har så pass stor smittspridning som vi har nu har vi inte kapacitet att testa alla i vårt län, säger Therese Thunberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet