Hör Jackos tips till föräldrar Foto: Jan Färingö, SVT

Nu ordnas Norrlands första transkollo

Uppdaterad
Publicerad

I helgen anordnas Norrlands första transkollo. Barn och ungdomar som funderar över sin könsidentitet får under kollot tillfälle att träffa andra i samma situation.

Jacko Nilsson, ideell projektledare för Transkollo, står i köket och hackar potatis timmarna innan deltagarna dyker upp. Potatis och purjolökssoppa ska det bli. De som är inbjudna till kollot är barn under 13 år som är transpersoner eller som grubblar mycket över sin könstillhörighet.

”Mår väldigt dåligt”

Arrangörer är föreningarna Transammans och RFSL ungdom. Och Transkollon behövs säger Jacko.

– Vad vi kan se och vad studier visar är att unga transbarn mår väldigt dåligt. De mår mycket sämre än andra barn i liknande situation. De är utanför i större grad, mobbade, har inga vänner och mår dåligt över hur dom känner. Ensamhet är väldigt vanligt bland de här barnen, säger Jacko Nilsson.

Hålls på hemlig plats

15 barn med anhöriga väntas till lägret som hålls på en hemlig plats i Umeåområdet.

– Det är en säkerhetsgrej för barnen. De ska känna att det är en trygg plats. Alla kanske inte har vågat komma ut i sin närhet men vill åka hit för att prata och känna efter mer. Sen vi vi också att det finns personer som inte gillar vad vi gör, berättar Jacko.

Under kollot kommer Jacko ge tips till barnens föräldrar – hör tipsen i klippet här ovanför

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.