Under torsdagen öppnade den nya Tjernfjälltunneln som sträcker sig mellan Skellefteå och norska Bodö. Foto: NRK Nordland

Nu är Tjernfjällstunneln öppnad

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen öppnades en ny tunnel efter Silvervägen, väg 95, mellan Arjeplog och norska Saltdal. Den är Norges mest moderna och kommunerna längs vägen räknar med ökad trafik till och från Sverige eftersom det nu går att åka genom berget, istället för över.

Tunneln går efter Silvervägen, väg 95. Kommunalråden i Arjeplog, Arvidsjaur och Skellefteå gjorde en gemensam framstöt till Infrastrukturministern om att få Europavägstatus på den – men fick ett nej.

Nu tänker de tillsammans med kommuner i Norge visa att vägen borde få en särskild typ av klassning för vägar mellan två Europavägar. E4 i Sverige och E6 i Norge.

– Den metod vi använde förra gången kanske var lite naiv. Vi är mer seriösa den här gången, säger Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt.

”Måste vara världens bästa julklapp”

Semesterfirande norrmän tar den här vägen för sommar, sol och semester i Sverige, medan ett lämmeltåg av fiskeintresserade svenskar åker i motsatt riktning mot atlanten. Men en stor del av trafiken handlar om godstransporter.

– För de som kör bussar och tunga transporter måste det här vara världens bästa julklapp, säger Tord Westerlund från Laisvall till NRK Nordland.

Häng med på en tur genom Tjernfjälltunneln i klippet ovan.

Fakta:

Väg 95 är en drygt femtio mil lång väg mellan Skellefteå och norska Bodö.

Den passerar kommunerna Skellefteå, Arjeplog och Arvidsjaur.

Vägen kallas också Silvervägen och har fått sitt namn eftersom den gamla handelsleden passerade Nasafjälls silververk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.