Foto: Göran Sandgren

Nu drar vintersimmet igång

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen går tävlingar för riktigt modiga och köldtåliga simmare av stapeln i Skellefteå. Deltagare från 21 länder kommer hoppa i den iskalla bassängen vid Bryggarbacken.

De kallar sig Mörkrets och kylans glada vänner. Föreningen vill motverka vinterns långa perioder av mörker och kyla till något positivt, och i dag demonstrerar de och hundratals fler köldtåliga personer sina krafter genom ett uppfriskande vintersim inför storpublik i Skellefteå.

Läs också: Rekord: 300 personer simmar i nollgradig älv

Under dagen arrangeras det en världscuptävling och Skandinaviska Mästerskapet i vintersim i Skellefteå, en av sex städer i världen som arrangerar en världscuptävling. Simmare från 21 länder deltar, och totalt rör det sig om 480 starter med ungefär 350 deltagare under dagens tävlingar som samarrangeras med Skelleftesim.

– Det ser bra ut, vädret är fint i dag med lagom temperatur. Alla är laddade, rapporterar Lars Westerlund i Mörkrets och kylans glada vänner under lördagsmorgonen.

Världsrekordförsök av ”Doctor Ice”

Vattnet i älven har just nu en temperatur på 0,2 grader, och lufttemperaturen i Skellefteå ligger under morgonen på tolv minusgrader, men som enligt SMHI:s väderleksrapport ser ut att bli mildare med ett par grader från lunch.

– Minus tolv är det ju idag, det är perfekt för publiken så man kan stå ute och titta. För de som tävlar spelar det ingen roll, men det är nästan bra att det är kallare, det blir som skönt att komma ner i vattnet. Första året vi körde hade vi minus 36, då ville alla ner i vattnet, säger Lars Westerlund.

Skellefteälven är en av landets kallaste älvar eftersom den är välreglerad, vilket innebär att det är väldigt få varma stråk i vattnet.

Klockan tio hoppar de första simmarna i plurret, en bassäng som sågats upp i älven i höjd med Bryggarbacken. 25 meter och 50 meter är de två första grenarna på tävlingsschemat, och dagen avslutas med att fransmannen ”Doctor Ice” ska ge sig på ett världsrekordförsök i 200 meter ryggsim.

Läs mer om vintersimmet i Skellefteå på SVT Nyheter Västerbottens webb under eftermiddagen.

Till världscuptävlingarna i Skellefteå den 11 februari är vintersimmare från 21 länder anmälda.

Sverige

Finland

Tyskland

Frankrike

Vitryssland

Ryssland

Storbritannien

Irland

Brasilien

Lettland

Estland

Spanien

Syrien

Afghanistan

Burundi

Island

Polen

Danmark

Grekland

USA

Somalia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.