”Det är för jordens befolkning”, säger Kenneth Åström som odlar blommor på en del av en åker. Foto: SVT

Kenneths blomsteräng räddar hungriga humlor i Gubböle

Publicerad

Lantbrukare i länet sår blommor på delar av sina åkrar för att ge mat till humlor och bin som behöver samla i ladorna för att klara vintern. För första gången deltar Västerbotten i projektet hela Sverige blommar som hjälper pollinerande insekter.

Även Norrbotten deltar för första gången i det rikstäckande projektet Hela Sverige blommar som Hushållningssällskapet driver. Över 700 lantbrukare i Sverige har sått blommor på en yta som motsvarar över 1000 fotbollsplaner.

Drygt tjugo lantbrukare i Västerbotten deltar i projektet och bidrar med åkermark som motsvarar drygt 20 fotbollsplaner.

Kenneth Åström i Gubböle utanför Umeå är en av bönderna.

– Jag har ingen egen vinning av det direkt. Det är för jordens befolkning, säger han.

Syftet är att öka den biologiska mångfalden och hela ekosystemet genom att erbjuda pollen och nektar till pollinerande insekter under en lång blomningssäsong, men även mat till fåglar och skydd till andra nyttoinsekter. Odlingar behöver pollinerare för att ge skörd.

Se lyckliga humlor i Gubböle och hör mer om vad projektet betyder i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.