Älgen Linus sköts av jägare i Bjurholm. Foto: Privat.

Nu får Linus horn komma hem

Publicerad

För ett år sedan sköts tamälgen Linus ihjäl av en jägare i skogen sedan han smitit från Älgens hus. I ett års tid har jägaren och Linus ägare tvisten om vem som har rätt till hornen – men nu är det över.

– Det känns bra att få hem hornen igen, säger Christer Johansson, VD på älgfarmen och ägare till tamälgen Linus.

Allt började för ett år sedan. Christer Johansson driver en älgpark i Bjurholm i Västerbotten, där besökare får träffa tama älgar. Under brunsttiden lyckades Linus rymma från farmen.

Jägaren sköt Linus

Samtidigt var jägaren Stig Emilsson ute i skogen och jagade. När han såg älgen sköt han honom – ovetandes om att det var Linus som rymt.

Där och då började en infekterad tvist mellan älgfarmens VD och jägaren. Båda hävade att de hade rätt till älgen och hornen. En polisutredning inleddes och fallet har tagits upp i både tingsrätt och hovrätt. Tingsrätten tyckte att det var jägaren som hade rätt till hornen. Hovrätten tilldelade Älgfarmen hornen.

Ärendet överklagades till Högst domstolen, som nu beslutat att inte ta upp fallet. Därmed är ärendet avslutat och hornen kommer att hamna hos Linus ägare på älgfarmen.

Hänger upp hornen på väggen

– Jag kommer att hänga upp hornen här någtonstans på anläggningen, berättar Johansson.

– Det är tråkigt att det fick sådana här efterföljder med det känns glädjande att det slutade så här. Det kan aldrig ersätta förlusten av älgen, men det är lite plåster på såren, säger Johansson, som nu hoppas att polisen kommer och lämnar tillbaka hornen snarast.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Älgar i Västerbotten

Mer i ämnet