Hör Sorselebon Birgitta Önnhall och verksamhetschefen för sjukstugan Dan Thorn om bygget av folktandvårdens nya lokaler i Sorsele. Foto: Viktor Lundmark / SVT

Tandvården i Sorsele får nya lokaler:”Äntligen”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer men nu startar bygget av folktandvårdens nya lokaler i Sorsele – vilket även sjukstugan har stor nytta av.

2018 demonstrerade Sorseleborna eftersom det fanns en oro över att folktandvården kanske skulle försvinna från orten.

Region Västerbotten hade svårt att hitta tandläkare och lokalerna var i dåligt skick.

Ett år senare beslutades det att folktandvården efter en ombyggnation skulle få husera i samma lokaler som sjukstugan.

Väntas vara färdigbyggt i december

Sen kom pandemin och nybyggnationerna sköts upp. Men nu börjar bygget och det förväntas vara klart i december.

– Jätteskönt att det äntligen blir bra lokaler för dem, säger Sorselebon Birgitta Önnhall, som 2018 var med och ”kärleksbombade” folktandvården.

Men problemet med att rekrytera tandläkare är fortsatt ett problem i Västerbottens inland.

– Nya fräscha lokaler vet jag inte om det kommer locka någon, men det är ett steg i rätt riktning i alla fall, säger Dan Thorn, verksamhetschef för Malå och Sorseles sjukstugor.

Nytt infektionsrum på sjukstugan

För sjukstugans del blir det fler möjligheter till samverkan när folktandvården flyttar in, de kommer även att få ett infektionsrum.

– Infektionsrum har aldrig byggts på hälsocentraler och det har varit uppenbart under pandemin att det är något som behövs, säger Dan Thorn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.