Foto: SVT

Nu firas tunnbrödets dag

Publicerad

Under lördagen ska det ryka ur skorstenarna vid landets alla bagarstugor – för då firas Tunnbrödets dag för första gången. Det är Tunnbrödsakademin med säte i Umeå som instiftat firandet för att baktraditionen inte ska falla i glömska.

Det doftar gott från tunnbrödsbaket och den vedeldade ugnen vid bagarstugan i Långsjö utanför Vännäs. Anne Stens tar i med kruskaveln på sitt tunnbrödsämne så det durrar i hela kåken. Ett karakteristiskt ljud när brödet ska kavlas för att få rätta formen.

Hon har varit igång i bagarstugan seden sju på morgonen.

– Det gäller att vara morgonpigg och börja tidigt på dagen då det tar många timmar att baka ut en stöpa, säger hon.

Vill få hela landet att njuta av tunnbröd

Till sin hjälp har hon Anki Berg som är styrelseledamot i den nybildade Tunnbrödsakademin. När Tunnbrödets dag firas för första gången är det meningen att landets alla bagarstugor ska vara igång med sitt bakande.

– Vi vill få hela Sverige att baka, äta, smaka, känna och njuta tunnbröd, säger Anki Berg entusiastiskt och vickar på hela kroppen.

Med liv och lust går de in i arbetet med dagens tunnbrödstöpa. Degen är fast och fin och lättkavlad. Ugnen ska vara lämpligt varm.

– Jag eldar med alved eller ”öddra” som de äldre kallar det. Björkveden gör att ugnen blir för het, men med alveden går det bättre, säger Anne Stens.

”Tunnbrödet ger en smakupplevelser”

Efter 20 år inom restaurang och storkök fick Anne Stens nog. Nu har hon startat en liten rörelse, bakar och säljer hemmagjorda produkter som marmelad och tunnbröd på marknader.

– Folk vill ha sådant man inte hittar på en vanlig livsmedelsaffär utan man vill ha det hemmagjorda, genuina, i stället, säger hon.

Men är det så nyttigt egentligen med tunnbröd som innehåller mycket mjöl och med en massa smör och ost?

– För stunden är det nog nyttigt och i lämpliga mängder. Jag tror att folk söker och vill ha smakupplevelser och det får man i tunnbrödet, säger Anne Stens.

Fikapauser att se framemot

Anne Stens sopar bort mjölet från brödet och får upp det på ”bakufjäla”,  den stora träspaden, och skjutsar försiktigt, men med ett litet knyck, in den i ugnen. Sen vänder hon och vrider på brödet så det inte ska brännas vid.

– Tänk dig att sätta dig ner i en solstol med en kopp te och bara ett rent nybakat frasigt, varmt tunnbröd med smör på. Det är perfekt, säger hon och blundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.