När behöver man testa sig? Smittskyddsläkaren Stephan Stenmark reder ut i klippet. Foto: SVT

Nu införs nya riktlinjer för covidprovtagning

Publicerad

Från och med idag, 1 november, ändrar Folkhälsomyndigheten rekommendationerna för när man ska provta sig för covid-19. Barn i förskoleålder, vaccinerade och de som haft covid-19 det senaste halvåret behöver i regel inte testa sig.

Till vaccinerade räknas de som fått sin andra dos för minst två veckor sedan.

– Man gör den här förändringen för att man bedömer att de allra flesta som har vaccinerats och får lättare symtom, som förkylning, har något annat än covid-19, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Coronaviruset i Västerbotten

Han understryker att särskilda rekommendationer gäller om man jobbar inom vård och omsorg eller är patient.

– Då är det generösare testning, säger Stenmark.

Fortfarande rekommenderas såväl vuxna som barn, vaccinerade som ovaccinerade, att stanna hemma om man har symtom på luftvägsinfektion, vilket exempelvis kan vara snuva, halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla.

Smittan ökar i länet

Förra veckan ökade antalet fall av covid-19 i Västerbottens län återigen, från 136 positiva test veckan innan till 200. Flest konstaterade fall var det i Umeåregionen, följt att Skellefteåområdet. Framför allt är det barn och unga i åldern 0-18 som smittas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet