Umeå kommun inrättar visselblåsarfunktion. Foto: SVT

Nu inrättar Umeå kommun visselblåsarfunktion

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av bollning fram och tillbaka inrättar nu Umeå kommun en visselblåsarfunktion. Detta klubbades igenom på kommunstyrelsens möte på tisdagen.

– Det är bra att vi får den här funktionen på plats och att kommunen fått den till ett politiskt beslut, säger Anders Ågren (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

I både Umeå och Skellefteå har frågan om visselblåsarfunktioner diskuterats under många års tid. I Umeå togs den upp redan 2011 och har sedan dess bollats fram och tillbaka mellan olika instanser.

Förra veckan sa man ja i kommunens närings- och arbetsutskott. Idag klubbades det igenom i kommunstyrelsen. Nu inrättar man en visselblåsarfunktion för kommunen, dess bolag samt övriga verksamheter för att upptäcka eventuella allvarliga oegentligheter, mutor och korruption i kommunen.

– Det här är en viktig funktion för att säkerställa att oegentligheter i olika verksamheter inte slår rot och utvecklas till exempelvis arbetsmiljöproblem eller brottslighet, säger Anders Ågren (M) i ett pressmeddelande.

Han menar dock att funktionen inte ska vara ett förstahandsalternativ, utan snarare ett komplement när ordinarie vägar via chefer, eller ansvariga högre upp i organisationen, inte fungerar.

Fakta visselblåsarfunktion:

När en myndighet upprättar en särskild kanal eller rapporteringsväg, till exempel en särskild e-postadress, för att underlätta för visselblåsare att rapportera om missförhållanden eller andra oegentligheter.

Visselblåsarfunktioner består vanligen av en kommunikationslösning till exempel i form av en särskild e-­postadress eller en telefonsvarare, en mottagarfunktion som sorterar de anmälningar som kommer in och en utredningsfunktion för de anmälningar om missförhållanden som kommer in.

Mottagaren kan finnas både externt och internt. En visselblåsarfunktion ska fungera som ett komplement till den grundlagsskyddade meddelarfriheten.

Källa: Statskontoret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.