Många hyr ut utan tillstånd – nu jagas svartkontrakten i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

I Skellefteå hyr nu många ut sin lägenhet i andra hand. Men många gånger sker uthyrningen utan hyresvärdens tillstånd.

Nu skärper därför Skebo, kommunens bostadsbolag, kontrollen av hyresgästerna.

Det förekommer uthyrningar av lägenheter för 20 000 till 30 000 kronor i månaden i Skellefteå. Men det kommunala bostadsbolaget misstänker att många som hyr ut deras lägenheter i andra hand inte har tillstånd.

– Eftersom trycket på bostadsmarken är så stort i Skellefteå är det här ett problem som kommer att öka säger, Åsa Andersson vd för Skebo.

Skebo försöker nu kontrollera hyresgästerna. Detta genom att följa sociala medier, kolla upp folkbokföringen, ta emot tips från andra hyresgäster och ber kvartersvärdarna notera om någon ny hyresgäst dyker upp.

”Vill inte ha en situation som i andra städer”

Bostadsituationen är väldigt ansträngd i Skellefteå. Det kommer att ta minst ett år innan de nya lägenheterna som byggs kommer ut på marknaden.

– Det är en viktig sak för att följa upp det här så att det inte sker någon svartuthyrning. Vi vill inte ha en situation som det är i andra större städer.

Vad händer om man hyr ut svart? – Hör Åsa Andersson berätta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.