Bilden är en genrebild. Foto: TT

Nu kan du fiska vid kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Fiska efter gudstjänsten eller i samband med besöket på kyrkogården? Det har nu blivit möjligt då flera nya fiskesträckor har öppnats för allmänheten i Umeälven. En av de nya sträckorna är vid Backens kyrka i Umeå.

Tidigare i år öppnades sträckan Öringkanalen och nu satsar man på ytterligare en ny sträcka, i Backenvattnet vid Backens kyrka. I och med den nya sträckan förlängs fisket från land på norra stranden av Umeälven upp till Baggböleören. En sträcka som under de senaste åren varit stängd för fiske.

Samarbetar för attraktivare fiske

Det är tack vare ett utökat samarbete mellan byarna med fiskerätt som fler fiskesträckor nu öppnas. Syftet är att skapa ett enklare och mer attraktivt fiske i älven.

– Det är jättepositivt att byarna samarbetar och är villiga att testa att öppna nya sträckor och prova olika modeller för fisket, säger Stefan Ågren, fiskerikonsulent vid Umeå kommun i ett pressmeddelande.

Testår i Backenvattnet

I ett år tänker man testa hur fisket går i Backenvattnet och under den perioden vill Fiskeområdet att fiskegästerna rapporterar fångsterna från området. Man kommer också att ha restriktioner över hur många krokar fiskegästerna får använda.

– Vi som fiskerättsägare har ett ansvar att upplåta fisket i älven på ett hållbart sätt och vad gäller öringen så vet vi att det vilda beståndet är svagt i älven. Vi tillåter därför bara fiske med enkelkrok så att avkrokning av vilda öringar ska vara skonsamt att de ges god chans till överlevnad, säger Anders Jonsson, Böle, i pressmeddelandet.

Från och med 1 juli kommer man att kunna fiska i Backenvattnet. Efter årsskiftet kommer fiskeområdet att utvärdera säsongen, lyssna på eventuella synpunkter och analysera fångstrapporterna från fiskegästerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.