Det här är den första uppsättningen av Danslektionen utanför USA och pjäsen har kallats både ny klassiker och årets rom-com. Foto: SVT

Romantisk komedi på teatern

Uppdaterad
Publicerad

Danslektionen heter Västerbottensteaterns nya pjäs, en romantisk komedi som handlar om mötet mellan en professor och en granne som ska lära honom dansa.

Mark St Germain, som skrivit pjäsen, är en amerikansk dramatiker och författare som också skriver för film och tv. Hans pjäser har ofta historiska teman. Det här är den första uppsättningen av Danslektionen utanför USA och pjäsen har kallats både ny klassiker och årets rom-com. Sarah Appelberg är en av de båda skådespelarna på scenen.

– Pjäsen handlar om två människor som möts. De har inte haft så många möten i sina liv och har dåliga förutsättningar, men ändå faller de för varandra successivt, säger Sarah Appelberg.

Hoppas roa och lära publiken

Danslektionen är en dråplig historia där en överintelligent professor behöver lära sig dansa inför en prisceremoni till hans ära.

Han tar kontakt med sin granne som är professionell dansare, för att anlita henne för en danslektion. Hon är sjukskriven efter att ha skadats i en trafikolycka och har kontakt med både fysiska kontakter och sociala relationer. Hon är deprimerad, cynisk och argsint. Låter kanske tungsint, men blir ändå roligt. Sarah Appelberg tror att publiken förutom att roas också kan lära sig något.

– Jag tror att det här mötet kan inspirera folk i verkligheten. Jag tror det kan inspirera till att se bortom det som först möter en, säger Sarah Appelberg.

Turnépremiär för Danslektionen blir det i Malå den 5 oktober, och turnén sker i Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland. Skellefteåpremiär i november, då kommer också manusförfattaren Mark St Germain.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.