Nu kan du följa bussens resa tack vare den nya GPS-funktionen. Foto: SVT

Nu kan du se var bussen i Umeå befinner sig

Publicerad

Ny GPS-funktion i lokaltrafikens app gör att Umeborna från och med i veckan kan se var de lokala bussarna i Umeå befinner sig. Tekniken finns redan för Skellefteås lokaltrafik men den regionala trafiken får vänta.

”Buss på karta” är den nya funktionen i Ultras app, som ska underlätta för de som åker lokaltrafik i Umeå. Via appen går det nu att följa hur bussen kör och hur länge det dröjer innan innan den kommer.

I Skellefteå har man redan infört funktionen för lokaltrafiken men för de som bor utanför städerna kommer det att dröja.

Funktionen dröjer för regionen

Länstrafiken som har ansvaret för den regionala busstrafiken hade redan för 10 år sedan planer på införa funktionen för hela länet, men på grund av tekniskt strul och ekonomiskaproblem har funktionen uteblivit.

I dagsläget håller länstrafiken på att upphandla ett nytt system och Harriet Söder hoppas kunna erbjuda tjänsten så snart som möjligt.

– Det här är ju ganska avancerad teknik, så det kommer ju att dröja en stund men årsskiftet siktar vi på, säger Länstrafikens vd Harriet Söder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.