Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foto: SVT

Nu kan kommunerna stänga restauranger som inte minskar trängseln

Uppdaterad
Publicerad

Nu kan kommunerna stänga restauranger, barer eller caféer som inte följer Folkhälsomyndighetens regler kring trängsel. Detta efter att en ny lag trätt i kraft den första juli.
– Det ska vara något extremt som händer för att vi ska stänga stället, de får en tillrättavisning först, säger Tomas Karlsson på Umeå kommun.

Syftet med den nya lagen är att se över att serveringsställen tar sitt ansvar att följa lagkraven för att minska smittspridningen av covid-19, det skriver Skellefteå kommun i ett pressmeddelande.

Tidigare hade smittskyddsläkaren befogenheten att stänga krogar men nu är det istället kommunerna som kan göra det om en krog inte följer Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer.

– Vi kollar avstånd mellan olika sällskap, köer vid entréer, barer mm. Klarar inte verksamheterna av att förhindra trängsel så kanske de behöver ta in fler vakter eller entrévärdar, säger Tomas Karlsson, miljöinspektör på Umeå kommun.

Umeå ska under några helger framöver göra ett flertalet tillsyner.

Över 100 klagomål

I Umeå har man sedan vecka 14 fått in över 100 klagomål från privatpersoner om trängsel på restauranger, gallerior, caféer eller bad. Men tillsynen från kommunen gäller endast platser där mat eller dryck serveras.

Skellefteå kommun skriver i pressmeddelandet att ”Det är verksamhetsutövarens ansvar att informera sina gäster och att ordna sin lokal så att gästerna inte behöver trängas. Men ansvar att följa de riktlinjer som restaurangen eller caféet informerar om ligger fortfarande hos individen”.

Nästa vecka träder ytterligare en ny lag i kraft som ska göra det lättare för kommunerna att vet vad det ska titta efter.

Se mer om den kommande lagen i klipper ovan.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter är ett komplement till den lagändring som trädde i kraft 1 juli och innehåller bestämmelser kring vilket ansvar serveringsställen har.

Enligt föreskrifterna ska minst en meters avstånd hållas till andra sällskap på restauranger, kaféer och barer. Inom sällskapet är det upp till var och en att hålla nödvändigt avstånd. FHM:s rekommendation är lite mer än en armslängds avstånd.

Serveringsställen har ett ansvar att vidta åtgärder för att förhindra spridning av covid-19.

Mat och dryck får enbart serveras till de som sitter ner vid ett bord eller en bardisk. Serveringsställena ska erbjuda handtvätt eller handsprit till sina gäster.

Kommunerna tar över hela tillsynskedjan enligt lagändringen 1 juli och blir också den enhet som har rätt att besluta om förelägganden.

Alla ställen som serverar mat omfattas inte, undantag görs för till exempel personalrestauranger, skolmatsalar och foodtrucks.

Källa: Folkhälsomyndigheten/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet