Under måndagen fick ett gäng Bureåbor en helt ny behörighet på sina körkort. De kan slänga sitt skräp på återvinningscentralen nästan när de vill. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ny behörighet på körkortet öppnar grindarna till återvinningen

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen fick ett gäng Bureåbor en helt ny behörighet på sina körkort. De kan slänga sitt skräp på återvinningscentralen nästan när de vill.

Om de är med på en utbildning om anläggningen öppnar körkortet grinden.​

– Jag tror att det behövs och är en vettig idé, säger Bureåbon Mikael Söderlund som är en i den första gruppen på tio som får större tillgång till återvinningscentralen.

Klockan 07 till 22 söndag till torsdag kan han nu själv välja när han vill slänga sitt skräp. Liknande system finns i några kommuner i södra Sverige men Skellefteå har utvecklat ett eget för en miljon kronor.

– Jag skulle vilja säga att det här är unikt i norra Sverige, säger verksamhetschefen för avfall Agneta Lantto Forsgren.

Faller försöket väl ut i Bureå kommer det att införas på andra återvinningsstationer.

Se hur det fungerar att öppna grindarna med körkortet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.