Foto: SVT.

Nu kan ”pizzakartongen” levereras

Uppdaterad
Publicerad

Idag beslutade byggnadsnämnden att den omdiskuterade ”pizzakartongen” kan byggas. Byggnaden ska ligga vid konstnärligt campus och användas som kontor.

Det är balticgruppen som planerar ett storbygge vid konstnärligt campus i Umeå. Den nya byggnaden har fått smeknamnet pizzakartongen i folkmun och bygget har fått kritik.

– Vi har sagt ja till bygglov, men det är ett komplicerat ärende, säger Mikael Berglund (S), ordförande för byggnadsnämnden i Umeå.

Bygget av ”Pizzakartongen”

Läs mer: Pizzakartongen rör upp känslor

Statens fastighetsverk ilsknade till eftersom bygget kommer att skymma länsresidenset. Men nu har byggnadsnämnden i Umeå gett grön ljus till bygget.

– Vi tycker att förslaget följer detaljplanen, säger Berglund.

Bygget har fått kritik för att det kommer att skymma länsresidenset?

– Ja, men det finns inget beslut i detaljplanen om att byggnaden inte får skymma residenset, att det ska synas.

Foto: Balticgruppen

Läs mer: Balticgruppen byggplaner ifrågasätts

Nämnden beslutade också att inte bevilja bygge av bostäder där det så kallade Rosa huset har legat tidigare. När det gäller området vid Lokstallarna beslutades om fortsatt planläggning av bostadsbygge, men kommunen vill att man ska försöka bevara Lokstallarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bygget av ”Pizzakartongen”

Mer i ämnet