Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu blir det kanske lite lättare” – hör Cecilia Söderqvist, läkare på ortopeden i Umeå, om hur hon tror att de nya karantänsreglerna kommer påverka personalläget inom vården Foto: Erik Nylander, TT/SVT

Läkaren Cecilia sitter i familjekarantän: ”Underlättar med nya regler”

Uppdaterad
Publicerad

Nu sänks familjekarantänen från sju till fem dagar och tre grupper slipper hemmaisolering helt.

Läkaren Cecilia Söderqvist från Umeå, som befinner sig i familjekarantän just nu, hoppas att det ska underlätta personalläget inom vården.

– Det är väldigt svårt att hålla igång en verksamhet med de regler som har varit, säger hon.

Läget inom vården i Sverige är i nuläget ansträngt, vilket bland annat beror på hög sjukfrånvaro. Det sa Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, vid en pressträff på torsdagen.

För att minska frånvaron av personal i vården och andra verksamheter under den nu skenande smittspridningen ändrar Folkhälsomyndigheten riktlinjerna för familjekarantän från och med torsdag.

Måste ställa in akut vård

Umeåbon Cecilia Söderqvist och hennes man arbetar båda som läkare och befinner sig i familjekarantän sedan i onsdags, eftersom deras dotter testat positivt för covid-19. Och de är inte ensamma på sina respektive arbetsplatser.

– Många av våra kollegor är i hemkarantän eller sjuka. Vi har fått ställa in planerad vård men också akuta saker som inte går att göra, säger Cecilia Söderqvist, som jobbar på ortopeden i Umeå.

Hoppas få jobba igen

Nu hoppas hon att de nya karantänsreglerna ska medföra att fler kan komma tillbaka till jobbet. Än har arbetsgivaren inte kommit med några direktiv.

– Nu måste ju fotfarande en av oss vara hemma med vår dotter eftersom hon är liten, men den andra borde ju kunna gå tillbaka om vi inte har symtom, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer