Nu möts arsenikoffren och Boliden i hovrätten

Publicerad

Imorgon tisdag startar förhandlingarna i hovrätten i Umeå i tvistemålet mellan gruvbolaget Boliden och nära 800 invånare i Chile. De har stämt gruvbolaget Boliden för att det exporterat avfall som innehöll arsenik. Chilenarna menar att damm från avfallet gjort dem sjuka.

Boende i staden Arica gick ihop i kommanditbolaget Arica Victims och stämde Boliden 2017. De menade att de blivit sjuka av arsenikdamm sedan Boliden under 1980-talet exporterat gruvavfall till Chile.

I Skellefteå tingsrätt vann Boliden förra året. Rätten tyckte att gruvbolaget följde bestämmelser som gällde på 80-talet och att det inte gick att bevisa samband mellan förhöjda arsenikhalter och våtverksslammet.

Överklagades till hovrätten

Målet är även i hovrätten omfattande och komplicerat. I tingsrätten var åtta veckor avsatta, i hovrätten är frågeställningen densamma, men tidsförloppet komprimeras.

Både Arica Victims och Boliden ska ge sin syn på målet igen, men vad gäller vittnen och sakkunniga är det videoupptagningar som visas. 20 rättegångsdagar är avsatta i hovrätten och målet avslutas i slutet av februari.

Det är ännu oklart när domen kommer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bolidens avfall i Chile

Mer i ämnet