Nu öppnar nyrenoverade Maja Beskowskolan

Publicerad

Nästa vecka slås dörrarna upp på nyrenoverade Maja Beskowskolan i Umeå. Drygt 600 elever väntas under första terminen och alla sjuka hus-problem ska nu vara borta.

Maja Beskow-skolan ska hantera både gymnasie- och högstadielever. Första terminen blir det inte riktigt fullt – 550 gymnasister och 160 sjundeklassare ska in i de nya lokalerna.

– De kommer till en ny fin byggnad, som är klimatsmart byggd. Det viktigaste är närhet mellan elever och lärare och vi har jobbat för att skapa miljöer för det, säger Magnus Josefsson, rektor för Maja Beskow-skolan åk 7-9.

1600 elever på sikt

På sikt ska det bli 1600 elever på skolan, som renoverats under två år till en beräknad kostnad av 510 miljoner kronor. När renoveringsarbetet började hösten 2017 hade skolan under en tid haft problem med bland annat fuktskador.

– Jag har fått besked att allt ska vara borta. Man har tagit bort allt organiskt material, säger Josefsson.

Blandar högstadium och gymnasium

Att både grundskole- och gymnasieelever ska gå på skolan ser han inte som något problem.

– Skolan är uppbyggd för att hantera det. Det är väldigt avskilt med 7-9 på en del av skolan och gymnasiet i en annan. Vi har gemensam del med bibliotek och matsal. Uppstår problem får vi hantera det, men vi ser inga problem nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer