Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är historiskt” – hör Nordmalings kommunalråd Madelaine Jakobsson (C) om innebörden av den nya godsterminalen i Rundvik. Foto: SVT/Jakob Norstedt

Nu rullar tågen in på godsterminalen i Nordmaling

Publicerad

Tidigt under onsdagsmorgonen rullade det första godståget in på den nya godsterminalen i Rundvik i Nordmalings kommun. Första lasten var timmer till sågen i närheten.

Redan när Botniabanan byggdes förbereddes för en godsterminal i Rundvik och sedan 2009 har delar av spåret stått klart. Att godsterminalen nu är på plats och drift beskrivs som något historiskt.

– Jag trodde aldrig att jag skulle bli så glad över att se ett tåg som står uppställt på en godsterminal, men det känns fantastiskt. Det är historiskt och det är jättestort, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.

Bygget av godsterminalen har kostat 60 miljoner kronor och finansierats genom pengar från Region Västerbotten, Trafikverket och Tillväxtverket. Nordmalings kommun har själv gått in med 20 miljoner i projektet som har fått kritik eftersom några tuffa ekonomiska år gjort att man tvingats spara på kärnverksamheten. Men för Madelaine Jakobsson har godsterminalen varit en viktig och nödvändig investering.

– Det är faktiskt näringslivet som skapar skattemedel i en kommun och det här ett sätt för oss att se till att befintligt näringsliv kan utvecklas och må ännu bättre, vilket renderar pengar till kassan. Och jag tror verkligen att det här kommer göra mycket gott för Nordmaling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer