Therese Eskilsson,som arbetar på stressrehabiliteringen i Umeå har varit med och gjort en bok som riktar sig till arbetsgivare. Foto: SVT

Nu ska arbetsgivare få hjälp att hjälpa utbrända

Publicerad

Forskning visar att det är arbetsplatsen som måste åtgärdas för att personer med utmattningssyndrom ska komma tillbaka i arbete. Nu har stressrehabiliteringen i Umeå utarbetat en metodbok för arbetsgivare.

– Arbetsgivarna behöver konkret hjälp och praktiska redskap, säger Therese Eskilsson, universitetslektor och legitimerad sjukgymnast vid stressrehabiliteringen.

Där är arbetssättet redan inarbetat och en del av verkligheten eftersom metoden enligt henne varit så framgångsrik.

Utbrändhet

– Det fungerar så väl därför att det tydliggörs på detaljnivå för individen vilka arbetsuppgifter som ska utföras och skapas rutiner och checklistor för det, säger Therese Eskilsson och förklarar att det finns fler nyckelfaktorer:

Vill sprida kunskap

– Vi involverar arbetsgivaren och har en neutral rehabiliteringskoordinator som ser till att det blir en dialog mellan arbetsgivare och personen, säger Therese Eskilsson.

Förutom boken som just skickats iväg till tryck, hoppas hon och kollegorna nu sprida kunskapen om hur arbetsgivare också kan möjliggöra ett hållbart arbetsliv, och i slutet av den här månaden genomförs en stresskonferens i Umeå där ena dagen handlar just om samverkan med arbetsgivarem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utbrändhet

Mer i ämnet