Foto: Arkiv

Nu ska kyrkorna avhysas från Nydala

Publicerad

Kommunen har begärt att Kronofogden ska avhysa kyrkorna från Nydala för att få bort EU-migranterna som bor där.

Nu har Umeå kommun vänt sig till Kronofogden för hjälp med avhysning av Carlskyrkan och Pingstkyrkan, skriver Västerbottenskuriren. Enligt avtal med kommunen använder kyrkorna området vid Nydalabadet som uppställningsplats för husvagnar där EU-migranter får bo, men det är bara en tillfällig lösning.

Båda kyrkorna säger dock att de själva inte kommer göra något för att få bort dom som bor på Nydala.

– Vi har ingen befogenhet att avhysa några EU-migranter. Det vi möjligen kan göra är att ta bort våra husvagnar. De husvagnar som EU-migranterna äger kan vi inte flytta, säger Pingstkyrkans Roland Leastander till VK.

Men Kronofogdemyndigheten kan inte ta beslut om avhysning av personer de inte kan identifiera, och därför kommer kommunens begäran att riktas mot kyrkorna.

Möjliga lösningar som tidigare nämnts är till exempel att ställa de vagnar som Pingstkyrkan förfogar över vid kyrkor runt om i Umeå, eller på mark som upplåts av privatpersoner, men i nuläget finns ingen fungerande plan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-migranter i Västerbotten

Mer i ämnet